Pagini

Glasgow-vibrant si energetic


Situat pe raul Clyde, Glasgow este cel mai mare oras din Scotia, renumit pentru cultura, stil si atmosfera  prietenoasa pe care o decaja locuitorii. Glasgow ofera un amestec de muzee la nivel international, galerii , arhitectura uimitoare, viata de noapte vibranta si o gama variata de restaurante si baruri .
Foarte cunoscut este si pentru celebrele scene cu muzica live care aduc un plus de energie orasului.
Te gandesti sa vizitezi Glasgow? Fii inspirat si intereseaza-te din timp de starea meteo si de festivalurile care pot avea loc in perioada in care vreti sa vizitezi orasul. Daca ati ajuns in Glasgow, primul lucru pe care ar trebui sa-l faceti  ar fi sa va potriviti ceasul dupa ora lor, adica sa fie cu 2 ore mai putin ca in Romania.
Din bagajul vostru nu trebuie sa lipseasca hainele adecvate perioadei de an in care veti vizita Glasgow.
Exploreaza varietatea de atractii din Glasgow si sa nu va surprinda cand in jurul vostru veti auzi povesti cu regi si regine, veti putea vedea izbitoarele castele din stanca sau vi se vor dezvalui cele mai noi inventii ale stiintei.
Ca si atractii turistice pe care nu trebuie sa le ratati pot enumera:
  1. Camperdown Country Park
  2. Gradina Botanica
  3. Piata George
  4. Superba catedrala a orasului
  5. Catedrala Saint Mary
  6. Galeria de arta si muzeul Kelvingrove
  7. Muzeul Transportului
  8. Palatul Poporului
  9. Muzeul de Stiinta
  10. Tenement House- una dintre cele mai vechi case in stil scotia care poate fi si vizitata.

         Printre cladirile georgiene si victoriene care s-au pastrat in acest oras, exista multe magazine elegante de imbracaminte. Nu evita shopping-ul in Glasgow prin intermediul Buchanan Galleries, St. Enoch’s Shopping Center Sau Debenham’s care este unul dintre principalele magazine universale din oras.
Serviciile de autobuz sunt foarte bune, iar legaturile de la autobuze la trenuri si metrou sunt convenabile. De asemenea, Glasgow este unicul oras din Scotia care are metrou, iar vopeaua portocaliu-stralucitoare si traseele circulare i-au adus denumirea de Clockwork Orange (portocala mecanica).

Bucataria scotiana (si cea britanica, in general) nu se compara cu nici una din restul Europei, dar nici nu o sa muriti de foame daca ajungeti prin Scotia. Exista suficiente restaurante si fast food-uri pentru orice buzunar, dar eu am preferat dintotdeauna sa cheltuiesc cat mai putin pe mancare.
Dar trebuie neparat sa incercati preparatele caracteristice din carne condimentata de oaie sau vita, asortata cu diverse legume/radacinoase facute piure. De asemenea, nu evitati placinta cu carne in sos de bere.
Glasgow este la fel ca orice alt oras mare: are zone sigure si zone mai putin sigure,  insa centrul orasului este foarte sigur si nu vei intampina nici o problema.  In timpul zilei, centrul orasului are, de asemenea, multe puncte de informare care sunt in masura sa te ajute atunci cand este necesar.
La o prima vedere, pare un oras industrial, traversat de multe poduri si autostrazi bine puse la punct, insa atunci cand te odata ce pornesti sa vizitezi orasul perpedes, ochii iti vor fi bucurati de verdeata, curatenia si lipsa prafului pentru ca nu degeaba se spune ca este unul dintre orasele verzi care traiesc indiferent de zi sau noapte.
Un oras care merita sa fie exploatat: esti la Glasgow, deci... nu uita sa traiesti!

Blackpool- Litoralul englezesc

        Blackpool este considerat un targ, un oraș cu deschidere la mare situate in nord-vestul Angliei. Prima impresie pe care o vei avea in momentul in care vei ajunge aici va fi una foarte buna. Strazile late, curatenia specifica englezilor, organizarea si distractia te vor duce cu gandul la un concediu perfect, insa un mic detaliu iti va reaminti ca esti in continuare pe pamant englezesc si anume temperaturile.
Este binecunoscut faptul ca Anglia nu este o destinatie potrivita pentru iubitorii de caldura mare si bronz, insa, cu toate acestea Blackpool poate concur cu celelalte statiuni din alte tari.
In pofida faptului ca este un oras micut, ai o multitudine de lucruri de facut si de vizitat. Indiferent de vremea pe care o prinzi, toate obiectivele turistice sunt deschise  si functioneaza in program normal:



1.    The Winter Gardens este o cladire cu sali de conferinta si pentru evenimente speciale,  situata in centrul orasului.

2.    Stanley Park- este un parc istoric, cu gradini, un teren de golf, un club de cricket, o arena sportiva, un lac, restaurante "art deco”.

3. Plaja Blackpool- se intinde pe 11km de-a lungul coastei fiind ideala pentru plimari pe inserat sau de stat in sezlong la plaja.

4. Sandcastle Water Park - Parcul acvatic Sandcastle Water Park, sau Waterworld, se afla langa Pontonul de sud - South Pier, si are o piscina interioara, cu mai multe tobogane si distractii acvatice.

            5. Muzeul "Ripley: believe it or not" este o franciza, fondat de Robert Ripley, unde te vei putea informa cu privire la evenimente bizare si elemente atat de ciudate si neobisnuite care sunt puse la indoiala de oamenii de rand.
6.    Grand Theater
7.    Gradina Zoologica Blackpool- adaposteste peste 1500 animale din toata lumea
8.    Turnul Blackpool
9.    Pontoanele din Blackpool
10. Parcul de distractii Blackpool Pleasure Beach- este cel mai popular parc thematic din Marea Britanie

Mancare si bautura:
                    De la traditionala sampanie si stridii de pește pana la traditionalele chips-uri , Blackpool acopera o masa larga de gusturi atunci când vine vorba de alimentatie. Cu sute de cafenele, restaurante , mancare la pachet si baruri, orasul iti ofera  o varietate vasta pentru toate gusturile si potrivite pentru toate buzunarele .

                Ca si sugestii, trebuie neaparat sa incerci La Fontana Restaurant si Ayaan hillies Fine Indian Dining. Sunt printre cele mai renumite pentru mancarurile proaspete si varietatea oferita.

Pentru cei impatimiti ai cumparaturilor, orasul pune la dispozitie o serie de brand-uri cunoscute in toata Europa si, ca si in cazul gastronomiei, magazinele sunt pentru toate gusturile si buzunarele. Este musai sa iti faci timp sis a vizitezi magazinele Blueberries de pe Topping Street. Chiar daca nu sunt foarte accesibile cap ret, macar iti poti bucura vedea cu cateva piese de colectie si nu numai.
       Nu te intrista. Asa cum se “poarta” in toate statiunile cu deschidere la mare, nici Blackpool nu face exceptie de la regula, motiv pentru care pe toata coasta litoralului vei fi intampinat de trasuri cu cai care te imbie la o scurta plimbare sau buticurile care te indeamna sa le calci pragul si de unde nu poti pleca cu mana goala.

        Fie ca este in trecere pentru 1 zi sau un mini sejur de cateva zile, Blackpool te va intampina intotdeauna cu o atmosfera buna, oameni pusi pe distractie si dornici sa te cunoasca.

Liverpool- Un weekend perfect


Liverpool este alegerea perfecta pentru un weekend memorabil. Cea mai buna varianta de a vizita acest oras viu este aceea de a allege masina, asa cum este de preferat pentru toate Anglia si Scotia.
Liverpool nu este cunoscut doar datorita echipei de fotbal cu acelasi nume, ci si prin binecunoscuta trupa a anilor ’80 si anume The Beatles. Fie ca vorbim in timpul zilei sau seara sau de anotimp, acest oras este un mic furnicar in care vei putea regasi toate natiile de oameni pe metru patrat, ceea ce nu este un lucru rau pentru ca englezii sunt foarte deschisi in privinta socializarii si a prieteniilor.
Portul cu deschiderea la raul Mersey ii confera orasului Liverpool un aer usor venetian pentru ca barcile si ambarcatiunile ancorate aici se incadreaza perfect in peisajul boemic creat de cafenelele si localurile din imprejurimi.
Este un oras foarte organizat si curat, ca de altfel orice oras din Regatul Unit. Ai posibilitatea de a traversa orasul folosindu-te de masina personala pentru ca ti se pun la dispozitie o multitudine de parcari, contra cost ce-i drept sau folosind transportul in comun, insa o idée la fel de buna este si inchiriatul unei biciclete pentru care ti, de asemenea, ti se pun la dispozitie locuri speciale de a le lasa.
 Odata ajuns aici, trebuie neaparat sa vizitezi Stadionul Liverpool. Ti se va oferi si ocazia de a vizita muzeul din cadrul stadionului, vestiarul echipei Liverpool si al echipelor adverse si nu in ultimul rand terenul de fotbal care te va adduce la tacere prin grandoarea pe care o impune.
Ca si alte obiective turistice care nu trebuiesc ocolite pot enumera:
      1.      Muzeul trupei The Beatles
      2.      World Museum
      3.      Tunelurile Williamson
      4.      Galeriile Tate
      5.      Primaria orasului Liverpool
      6.      Muzeul Maritim Mersey
7.      Muzeul International al Sclaviei
8.      Catedrala Liverpool
9.      Roata din Liverpool se afla vis-a-vis de Muzeul Beatles. O plimbare de aprox 25 minute merita fiecare penny.

Principala strada de cumparaturi din Liverpool este dominata de toate buticurile si magazinele raspandite in orice mare oras din Marea Britanie, insa exista si cateva magazine locale cu haine ce se gasesc numai aici. Un mare centru comercial ce merita vizitat este Grand Central, ce va ofera 40 de magazine mici ce vand de la haine alternative pana la mobila second-hand.  Un alt centru comercial este Liverpool One, localizat pe Liverpool Street. Acesta a fost construit in 2008, avand 3 nivele ce ofera diferite magazine, locuri de distractie si chiar un parc.
Viata de noapte din Liverpool nu consta doar in restaurante si baruri.
Exista o serie de excursii disponibile in tot orasul pana la spectacole sau concerte la una dintre orașului multe spații de top spectacole, insa depinde si de perioada in care te afli in oras. Este binecunoscut ca septembrie este luna destinata concediilor englezilor, motiv pentru care este bine ca si tu sa alegi aceasta perioada pentru a te bucura de tot ceea ce se bucura si localnicii.
Din punct de vedere al gastronomiei, este binecunoscut ca englezii nu au o varietate culinara autohtona prea dezvoltata, asa ca poti incerca celebrul fish and chips, insa oricand poti apela si la restaurantele din oras cu diverse specificuri culinare la diverse preturi.


Am fost placut surprinsa sa descopar ca in mijlocul lunii septembrie, vremea a fost mai mult decat minunata, fara nici o zi de ploaie, ceata sau frig, dar pentru un weekend de exceptie si fara incidente ai grija ca in bagajul tau sa se regaseasca lucruri destinate soarelui dar si ploii.
Inevitabil, un weekend in Liverpool iti va schimba perceptia despre orasele mai mici ale Regatului Unit, te va incarca cultural si sa nu uitam ca si distractia va sta la loc de cinste!



Pitesti- orasul lalelelor


         Pitesti este capitala judetului Arges si cel mai mare din aceasta zona. De asemenea, este un important centru comercial si industrial, precum si „casa" pentru doua universitati de prestigiu. Orasul este situat pe autostrada A1, conectare direct la capitala Bucuresti. Orasul gazduieste rafinaria de petrol Arpechim si este un centru de marketing pentru industria de automobile, in special Automobile Dacia.
Daca tu crezi ca acesta este tot orasul Pitesti, ai sa vezi ca te inseli. In decursul anilor in care am tot vizitat acest oras, pot sa il consider o a doua casa si de fiecare data ma surprinde cu cate ceva nou pentru ca este un oras in care tot descoperi si te redescoperi.
Manifestarea „Simfonia Lalelelor" a devenit in timp, punctul central al florilor, al lalelelor din municipiul Pitesti, locul unde principalii producatori si comercianti de flori au folosit priceperea si talentul lor pentru a scoate in evidenta frumusetea naturii. „Simfonia Lalelelor", organizata de municipalitate, a adus Pitestiului renume international precum si denumirea de „Orasul Lalelelor".
Pitestiul nu este insa cunoscut numai datorita „Simfoniei Lalelelor". El este unul dintre cele mai curate orase din Romania, un oras verde in care, pe langa avantajele civilizatiei, natura ocupa un loc de cinste. Iar acest aspect este sustinut de binecunoscuta Padure Trivale si Parcul Strand insotite de minunata flora pe care o poti regasi in tot orasul.

Printre alte obiective turistice, as dori sa amintesc de:

1. Biserica Domneasca Sf. Gheorghe situata in Piata Vasile Milea (centrul orasului)
2. Biserica Mavrodolu
3. Fantana Muzicala- este o fantana unica in Estul Europei, care are 1000 orificii prin care iese apa, fixe si mobile si mii de fascicole lumini care reprezinta tot farmecul acestei minunatii pentru ca ele functioneaza in functie de presiunea apei si se misca in functie de notele muzicale... si, de asemenea, si culorile apar in functie de muzica oferita publicului larg.
4. Galeria de arta
5. Gradina Zoologica
6. Manastirea Trivale
7. Padurea Trivale - fiind declarata un monument al naturii si, de asemenea, o rezervatie protejata de lege.
8. Muzeul de arta
9. Muzeul judetean Arges
10. Parcul strand este unul din punctele de atractie ale pitestenilor. Cuprinde locuri de agrement si sport (plimbari cu barca, curse de carturi, terenuri de fotbal, tenis, handbal si patinoar artificial). Copiii se pot plimba cu trenuletul facand inconjurul parcului. Tot aici se afla si un teatru de vara amplasat pe una din insulele de pe lacul populat cu lebede.
11. Teatrul Alexandru Davila
12. Biserica Sf. Vineri
13. Primaria Municipiului Pitesti
14. Biblioteca Judeteana „Dinicu Golescu"
15. Colegiul National „Ion C. Bratianu"
16. Piata Milea este locul unde se desfasoara majoritatea manifestarilor publice din oras.
17. La aproximativ 6 km est de Pitesti se afla Stefanesti, localitatea in care se gasesc podgoriile, unde se produce binecunoscutul vin de Stefanesti.
18. De la Pitesti, pe valea Argesului, spre nord-vest, se afla Curtea de Arges, fosta cetate de scaun a Tarii Romanesti. In Curtea de Arges se afla complexul arhitectural din care face parte Manastirea si Biserica de la Curtea de Arges, ridicate in Evul Mediu. Exista o legenda in care se spune ca in zidurile locasului de cult ar fi zidita sotia Mesterului Manole, cel care a construit biserica. Legenda spune ca ar fi fost zidita chiar de catre mester, silit sa faca acest sacrificiu pentru a putea termina constructia. Legenda a dat nastere unei balade in care se vorbeste despre construirea manastirii.
19. Din Curtea de Arges, spre nord, se poate ajunge la lacul de acumulare Vidraru, unde se afla barajul cu acelasi nume.


Din punct de vedere gastronomic, puteti sta foarte linistiti. Orasul este intesat de restaurante cu specific vanatoresc, romanesc si international, insa si pentru cei care doresc o atmosfera mai aglomerata pot poposi oricand intr-un bar, pub, pizzerie sau cafenea din centrul orasului. Ce este cel mai important- arhitectura orasului nu este afectata in nici un fel, iar locatiile acestea se intrepatrund perfect cu atmosfera si aspectul Pitestiului.
Orasul iti pune la dispozitie o infrastructura bine pusa la punct si ai de ales in a merge pe jos (ceea ce este cel mai recomandat pentru ca nu este un oras foarte mare si obositor si asa poti surprinde fiecare amanunt si detaliu care fac ca orasul sa straluceasca), pana la a alege intre taxi, trolebuze si maxi taxi.
Dintr-un colt al orasului la altul, orasul abunda in verdeata, curatenie, aer proaspat si aglomeratie decenta. Oamenii respecta locurile si se respecta intre ei si nu vei gasi o persoana care sa nu fie gospodara si care sa nu aiba grija ca locul in care traieste si imprejurimile sa nu arate perfect.

           Este un oras de neuitat si intotdeauna il redescopar ori de cate ori il vizitez, un oras al lalelelor care poate fi pus la acelasi nivel si rang cu orasele occidentale si nu numai.




Willkommen - Viena va asteapta!




 Willkommen!
Cam asa as putea descrie primul impact avut cu minunatul oras Viena. Ori de cate ori vorbesc despre aceasta locatie, ma napadesc amintirile placute si emotiile din mai multe puncte de vedere, printre care, cel mai important fiind faptul ca a fost prima mea iesire din Romania... se intampla undeva in aprilie 2007...

Viena, un oras cu o incarcatura istorica fantastica, dincolo de faptul ca este considerat a fi unul strict, rece, cu oameni pe care ii caracterizeaza organizarea, strictetea si alte aspecte care pana la urma sunt caracteristice zonelor nemtesti si austriece. Departe de mine gandul de a impartasi aceasta parere despre orasul in sine si despre oamenii al caror accent nemtesc este, de fapt, unul austriac, chiar daca limba de baza este germana... dar stiti cum este, si in Romania se vorbeste lb. romana, mai mult sau mai putin coerenta si inteligibila (si din punct de vedere al accentului), in functie de de zona in care te afli.
Inhamati cu multa rabdare si dorinta de a ajunge cat mai repede in Viena, ne-am imbarcat in tren (pentru ca aceasta a fost alegerea noastra de a ajunge pana acolo) si dupa 14h, am avut placerea de a ajunge in gara, un loc care impunea grandoare, frumusete, exactitate prin insasi constructia ei, prin curatenia oferita (in conditiile in care este o gara foarte tranzitata). Cele 2 saptamani de cazare in Viena ne-au fost asigurate de catre o romanca, stabilita si casatorita cu un localnic, care detinea un lant de apartamente si care ne-a oferit multe informatii folositoare.
Viena este unul dintre orasele superbe din Europa si un loc care abunda in obiective si atractii turistice. Este un oras tipic european, asemanator marilor orase europene precum Paris, Roma, Londra sau Milano, dar spre deosebire de acestea, este foarte compact si usor de vizitat. Marea majoritate a atractiilor se gasesc in centrul orasului, fiind destul de usor de vizitat, chiar pe jos (este o placere) sau folosind metroul (care este foarte bine pus la punct) pentru cateva statii. In capitala Austriei, pot fi vazute o serie intreaga de muzee, biserici si alte obiective turistice de mare interes.

 Viena abunda de obiective si atractii si este un MUST sa vizitezi (intr-o ordine aleatorie):

1. Palatul Schonbrunn, pe care eu il consider un Versailles austriac. Gradinile au un farmec aparte, constructia in sine este un monument, insa pe langa toate acestea, gradina zoologica de aici este foarte frumoasa si merita vizitata cu certitudine!... iar cheltuielile financiare, pentru a vedea aceste minunatii sau pentru a vedea cum veveritele vin sa iti manance alune din palme, sunt mai mult decat accesibile.

2. Stephansdom - Catedrala St. Stefan, o constructie in stil gotic, este considerat un simbol al libertatii Vienei pentru ca a supravietuit multor razboaie. Unicitatea catedralei, precum si multitudinea de detalii, fac din catedrala Sf Stefan o comoara a arhitecturii. Altarele, arcadele, turnurile, imaginile, fiecare detaliu are scopul si istoria sa. Clopotul catedralei este unul din cele mai mari din lume si a fost facut din fierul obtinut dintr-un tun capturat de la turci.

3. Mariahilferstrasse (Maria Hilf) este cea mai populata zona, cu multe cladiri rezidentiale si, sa nu le uitam pe domnisoare, cu cele mai multe magazine, deci implicit: cea mai buna zona pentru shopping, iar daca ai norocul de a prinde si sezonul reducerilor (asa cum am avut eu) faci ravagii prin magazine si cu mai putin de 100 euro te imbraci si te incalti cu lucruri foarte bune raportate la calitate-pret... ba mai mult, au fost construite trotuare late de zece metri pe ambele parti si accesul facil al zonei se poate face folosind liniile de metrou construite de curand.
La aceasta lista a obiectivelor turistice, nu puteam sa exclud Palatul Imperial Hofburg, parcul Prater, Aquarium-Casa Oceanelor, Opera de stat, Rathaus (primaria orasului), casa lui Mozart si Michaelerplatz.
Facilitatea accesului la aceste obiective turistice si nu numai se datoreaza unei infrastructuri foarte bine puse la punct, iar cele mai frumoase senzatii le poti trai in calatoriile avute cu metrourile, atat de suprafata cat si de underground. Seriozitatea, punctualitatea si respectul cu care austriecii trateaza acest aspect poate fi sesizate foarte usor prin faptul ca mijloacele de transport in comun sunt foarte curate, foarte rapide, iar aglomeratia (in acceptiunea lor) inseamna momentul in care toate scaunele sunt ocupate. Nu esti nevoit sa alergi dupa o masina sau un metrou, asa cum am procedat la inceput cand am ajuns acolo, si asta se datoreaza stilului haotic si lispa de respect din Bucuresti (alt subiect de discutie).
De asemenea, este unul dintre orasele care favorizeaza mersul pe jos. Ai ocazia sa inspiri un aer foarte curat, fara a sta cu grija ca dupa o zi de calatorit in acest mod vei ajunge cu hainele murdare acasa. No way.... Iar, unul dintre aspectele pentru care am cel mai mare respect pentru aceasta natie se datoreaza faptului ca oameni de afaceri (business men la costum) folosesc bicicleta pentru a se deplasa pana la serviciu, unii dintre ei chiar cu copiii in cosul destinat servietei, asta pentru a-i lasa la gradinita.
 Majoritatea locurilor de munca se desfasoara in afara orasului, iar accesul este mai mult decat usor, ajungand sa strabati orasul, de la un capat la altul, in maximum 45 de minute.
Daca nu esti convins de acest oras, atunci iti mai pot aduce argumente. Celebrul lichior din cicolata alba Mozart este senzational, iar magazinele destinate pofticiosilor de ciocolate si deserturi sunt la tot pasul. Poate ca pretul pentru asemenea placeri ti se va parea un pic cam mare, insa ce mai conteaza? O data este pentru prima data in Viena, nu?
Mancarea in Viena?! SEN-ZA-TIO-NA-LA, satioasa, proaspata si o diversitate inimaginabila.. si ce crezi? Toate la preturi la fel de accesibile!!!
Chiar daca nu esti genul de persoana organizata, cu toate lucrurile puse la punct, care sa urmeze un intinerariu facut de acasa, nu conteaza. Merita sa vizitezi si asa si un punct la fel de forte: ESTE IMPOSIBIL SA TE PIERZI IN ACEL ORAS. Nu vorbesti germana? Nici acest aspect nu conteza. Sunt binevoitori in a te ajuta si in engleza si nu cred ca am avut doar eu norocul de a intalni numai oameni draguti, ci asa cred ca sunt ei.
Si te intorci cu o mentalitate diferita fata de cea cu care pleci, iar pe asta o consider un punct forte...