Pagini

Pitesti- orasul lalelelor


         Pitesti este capitala judetului Arges si cel mai mare din aceasta zona. De asemenea, este un important centru comercial si industrial, precum si „casa" pentru doua universitati de prestigiu. Orasul este situat pe autostrada A1, conectare direct la capitala Bucuresti. Orasul gazduieste rafinaria de petrol Arpechim si este un centru de marketing pentru industria de automobile, in special Automobile Dacia.
Daca tu crezi ca acesta este tot orasul Pitesti, ai sa vezi ca te inseli. In decursul anilor in care am tot vizitat acest oras, pot sa il consider o a doua casa si de fiecare data ma surprinde cu cate ceva nou pentru ca este un oras in care tot descoperi si te redescoperi.
Manifestarea „Simfonia Lalelelor" a devenit in timp, punctul central al florilor, al lalelelor din municipiul Pitesti, locul unde principalii producatori si comercianti de flori au folosit priceperea si talentul lor pentru a scoate in evidenta frumusetea naturii. „Simfonia Lalelelor", organizata de municipalitate, a adus Pitestiului renume international precum si denumirea de „Orasul Lalelelor".
Pitestiul nu este insa cunoscut numai datorita „Simfoniei Lalelelor". El este unul dintre cele mai curate orase din Romania, un oras verde in care, pe langa avantajele civilizatiei, natura ocupa un loc de cinste. Iar acest aspect este sustinut de binecunoscuta Padure Trivale si Parcul Strand insotite de minunata flora pe care o poti regasi in tot orasul.

Printre alte obiective turistice, as dori sa amintesc de:

1. Biserica Domneasca Sf. Gheorghe situata in Piata Vasile Milea (centrul orasului)
2. Biserica Mavrodolu
3. Fantana Muzicala- este o fantana unica in Estul Europei, care are 1000 orificii prin care iese apa, fixe si mobile si mii de fascicole lumini care reprezinta tot farmecul acestei minunatii pentru ca ele functioneaza in functie de presiunea apei si se misca in functie de notele muzicale... si, de asemenea, si culorile apar in functie de muzica oferita publicului larg.
4. Galeria de arta
5. Gradina Zoologica
6. Manastirea Trivale
7. Padurea Trivale - fiind declarata un monument al naturii si, de asemenea, o rezervatie protejata de lege.
8. Muzeul de arta
9. Muzeul judetean Arges
10. Parcul strand este unul din punctele de atractie ale pitestenilor. Cuprinde locuri de agrement si sport (plimbari cu barca, curse de carturi, terenuri de fotbal, tenis, handbal si patinoar artificial). Copiii se pot plimba cu trenuletul facand inconjurul parcului. Tot aici se afla si un teatru de vara amplasat pe una din insulele de pe lacul populat cu lebede.
11. Teatrul Alexandru Davila
12. Biserica Sf. Vineri
13. Primaria Municipiului Pitesti
14. Biblioteca Judeteana „Dinicu Golescu"
15. Colegiul National „Ion C. Bratianu"
16. Piata Milea este locul unde se desfasoara majoritatea manifestarilor publice din oras.
17. La aproximativ 6 km est de Pitesti se afla Stefanesti, localitatea in care se gasesc podgoriile, unde se produce binecunoscutul vin de Stefanesti.
18. De la Pitesti, pe valea Argesului, spre nord-vest, se afla Curtea de Arges, fosta cetate de scaun a Tarii Romanesti. In Curtea de Arges se afla complexul arhitectural din care face parte Manastirea si Biserica de la Curtea de Arges, ridicate in Evul Mediu. Exista o legenda in care se spune ca in zidurile locasului de cult ar fi zidita sotia Mesterului Manole, cel care a construit biserica. Legenda spune ca ar fi fost zidita chiar de catre mester, silit sa faca acest sacrificiu pentru a putea termina constructia. Legenda a dat nastere unei balade in care se vorbeste despre construirea manastirii.
19. Din Curtea de Arges, spre nord, se poate ajunge la lacul de acumulare Vidraru, unde se afla barajul cu acelasi nume.


Din punct de vedere gastronomic, puteti sta foarte linistiti. Orasul este intesat de restaurante cu specific vanatoresc, romanesc si international, insa si pentru cei care doresc o atmosfera mai aglomerata pot poposi oricand intr-un bar, pub, pizzerie sau cafenea din centrul orasului. Ce este cel mai important- arhitectura orasului nu este afectata in nici un fel, iar locatiile acestea se intrepatrund perfect cu atmosfera si aspectul Pitestiului.
Orasul iti pune la dispozitie o infrastructura bine pusa la punct si ai de ales in a merge pe jos (ceea ce este cel mai recomandat pentru ca nu este un oras foarte mare si obositor si asa poti surprinde fiecare amanunt si detaliu care fac ca orasul sa straluceasca), pana la a alege intre taxi, trolebuze si maxi taxi.
Dintr-un colt al orasului la altul, orasul abunda in verdeata, curatenie, aer proaspat si aglomeratie decenta. Oamenii respecta locurile si se respecta intre ei si nu vei gasi o persoana care sa nu fie gospodara si care sa nu aiba grija ca locul in care traieste si imprejurimile sa nu arate perfect.

           Este un oras de neuitat si intotdeauna il redescopar ori de cate ori il vizitez, un oras al lalelelor care poate fi pus la acelasi nivel si rang cu orasele occidentale si nu numai.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu