Pagini

Budapesta- Istoria in miniatura



Budapesta, una dintre cele mai frumoase capitale istorice din Europa, este situata pe malurile Dunarii. Orasul, de fapt, este format din trei orase : Obuda , cea mai veche sectiune , cu ruinele celtice si romane , Buda in dealurile de pe malul de vest , faimos pentru Castelul Hill si zona rezidentiala frumoasa si Pesta cu faimoasa parte alocata shopping-ului, zona comerciala si guvernul din campia intinsa pe malul de est.
 Numai Budapesta poate spune de la sine ca ea are cel mai mare Parlament din Europa , cea mai mare sinagoga functionala si prima cale ferata subterana a continentului. Frumusetea arhitecturala, cu monumentele sale din neo-clasic si baroc  este raspandita in tot orasul . Budapesta este , de asemenea, faimoasa pentru abundenta sa artistica de concerte , opere , recitaluri , gale , expozitii si bai spa .
  Districtul Castelului este una dintre sectiunile pietonale cele mai romantice din Buda . Un mic oras medieval cu strazi atmosferice , case , monumente frumoase si lampi de gaz. Strazile intortocheate si casele inguste dateaza din Evul Mediu , ocazional decorate cu valoroase fereastre gotice si tocuri de usi . Palatul Regal cuprinde cele mai vizitate muzee si galerii din Budapesta , cum ar fi Muzeul de Istorie din Budapesta , Galeria Nationala si Biblioteca Naționala.
Biserica Matthias, care dateaza de 700 ani , cu turnul ei gotic si acoperis de tigla multi- colorate, este locul unde au fost incoronati regii națiunii.
Construit la inceputul secolului , cladirea Parlamentului a devenit rapid o vedere dominanta si simbol al Budapestei si panorama Dunarii . Un edificiu, de obicei, eclectic, cu o multime de varfuri mici si piatra dantelata cu ornamente , aceasta este una dintre structurile cele mai decorative ale capitalei .
Veti vedea bijuteriile legendare coroanei lui Stefan , care au o istorie spectaculoasa , care au fost furate sau deturnate in diferite momente din Evul Mediu .

Sinagoga Dohany cu aspect biznatin, ce ofera 3.000 de locuri , este cea mai mare sinagoga din Europa si lume, a doua ca marime dupa New York, Temple Emanu - El . Acustica sa excelenta , de asemenea, o fac potrivita pentru concerte . Muzeul Evreiesc , infiintat in curtea sa , are una dintre cele emblematice colectii iudaice cele mai remarcabile din Europa Centrala.
Este demn de mers pe jos de-a lungul bulevardului Andrassy. Ambele parti ale bulvard sunt captusite de eclecticele vile ale secolelor 19 si 20 proiectate cu gandire.
Orasul este , de asemenea, renumit pentru unul sale din cele mai mari complexe de bai din Europa , de fapt, nu exista nici o alta capitala din lume, cu aproape 100 de izvoare termale si 12 bai medicinale in cadrul granitelor sale in care 19 milioane de galoane izvorasc la suprafata cu apa termala in fiecare zi .
Pe langa colectia de izvoare termale, Budapesta are  o colectie de pesteri, dintre care cateva sunt amenajate pentru turisti si pot fi vizitate. Unele sunt usor accesibile, cu galerii largi si pasarele de lemn ori metal; in altele, exploratorii trebuie sa strecoare cu grija pe anumite portiuni foarte inguste.  Explorari speologice in mijlocul orasului… Fascinant, nu? J
Este un ”must”  sa vizitezi si Bastionul Pescarilor si zona acestuia (in cadrul curţii palatului Buda). Accesul se face destul de facil si, de asemenea, in cadrul lui vei putea vizita si Biserica Matthias.
Budapesta se dovedeşte a avea un calendar destul de plin de evenimente, astfel ca nu vei avea ocazia sa te plictisesti in timp ce explorezi oraşsl. Festivalul International de Film Titanic, Carnavalul Dunarii, Festivalul Palincii sunt cateva dintre principalele manifestari culturale si artistice tinute în Budapesta. Festivalul Primaverii, Festivalul Verii si Festivalul Toamnei sunt extrem de importante pentru scena culturala a orasului.
Pe langa tramvaie, autobuze, troleibuze si metrou, cum au multe dintre orasele mari europene, Budapesta are si cateva "specialitati" proprii:
-          Un funicular dragut care te transporta de la Podul cu Lanturi pana sus la Castelul Buda
-          Un tren tip "mocanita" (cu sina cu ecartament ingust), care merge peste dealul Buda, pe un traseu de 11 km astfel ca poti admira in voie peisajul din jurul orasului
-          Un telescaun care te duce de la Zugliget la Janos Hegy, ca sa savurezi privelistea panoramica asupra Budapestei.


 Procedati cu locuitorii orasului si relaxati-va la o cafea tare si o prajitura dulce intr-o cafenea confortabila, dar cu iz vechi . Au fost mai mult de 400 de cafenele in Budapesta undeva in  secolului 20, astfel ca acestea atrageau diverse paturi sociale pornind de la soldati si aristocrati, poeti si actori, iar in prezent sunt unele din cele mai bune localuri care iti ofera peisaje superbe si liniste dorita.
Pentru o vedere panoramica a oraşului,  cel mai bun loc este dealul Citadelei. Trebuie sa urci pe jos, dar merita. Important: cumpara-ti apa inainte sa urci dealul. Vei ajunge sus deshidratat si vei gasi apa  la un pret care iti va taia si setea J.


                Despre shopping…. As putea detailia 1 zi intreaga si tot nu as termina acest capitol. Unul dintre marile centre comerciale din Budapesta, Plaza Arena, a introdus un bonus mai putin intalnit la noi – in fiecare miercuri, cateva magazine au pentru o zi, reduceri de 20%. Pe autostrada M1 spre Viena la aproximativ 20 km de Budapesta se gaseste Premier Outlets Center. Nici acest complex imens de outleturi nu trebuie ocolit daca sunteti axat pe shopping. In apropierea garii Nyugati (a doua gara in Budapesta) se afla West End, un mall imens, pe trei nivele, cu peste 400 de magazine.
Trebuie neaparat sa faci o plimbare pe Vaci utca. Pe micuta strada pietonala, cat si imediata sa proximitate, sunt magazine de toate felurile: de la vitrine ce gem de branduri de lux, pana la shop-uri cu artizanat traditional. Nu lipsesc nici cafenele, pub-urile, cluburile de noapte sau restaurantele cu specific unguresc. Numar mare de magazine, flux foarte mare de turist, sunt doua dintre motivele pentru care Vaci utca a fost desemnata strada de cumparaturi cu numarul cel mai mare de vizitatori. Datorita faptului ca sezonul de reduceri in Ungaria are o durata destul de mare, numarul de turisti de pe Vaci utca creste in lunile ianuarie – februarie si iulie – august. Imi permit sa compar Vaci utca cu Mariahilfer Straße din Viena J
Ospitalitatea oamenilor , mancare excelenta si vinul , transportul public de incredere si frecvent deopotriva , viata culturala vie , muzee bogate si multe altele atraga milioane de vizitatori in fiecare an .



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu