Pagini

Dusseldorf - Gustul autentic al berii germane




         Cine spune ca orasele mai mici ale unei tari (care nu reprezinta implicit capitala acelei tari) nu merita vizitate se inseala amarnic. Multe dintre ele ascund un mister neexplicabil, o liniste fonica si sufleteasca de nedescris.....si pur si simplu, ajungi s ate indragostesti de ele.
Din punctul meu de vedere, Düsseldorf (sau mai bine spus Doesseldorf, asa cum am aflat ulterior) este unul dintre cele mai frumoase orase din Germania, atat cat am reusit eu sa vizitez din aceasta tara. Arta, shopping, viata de noapte, muzee, arhitectura veche si contemporana, nesfarsite terase cu bere, croaziere pe Rin, multa istorie si, bineinteles, celebrul „Altbier" (Orasul vechi) - toate acestea isi pun amprenta peste un oras care trebuie descoperit, indiferent de sezon.
Putin mai departe, se afla dovada ca locuitorilor orasului Dusseldorf le place sa iasa la promenada: se poate vedea asta pe noua alee de promenada de doi kilometri. Noul tunel a deviat traficul de tranzit, Altstadt-ul si-a reluat locul traditional langa Rin. In timp ce traficul continua in subteran, pietonii de pe ambarcatiunea de promenada de pe Rin pot admira privelistea si fatadele orasului. Privelistea trece la turnul Rin, care se ridica peste Rinul de nord, cladirea guvernamentala Westphalia. Dintr-o perspectiva mai larga se poate vedea orasul, regiunea rurala si raul industrializat. Te poti bucura de o vedere romantica a orasului explorandu-l dintr-un vapor cu aburi al „Weisse Flotte" (Flota Alba).
Parcurile orasului sunt un rai binefacator atunci cand iti obosesc picioarele si chiar daca nu iti obosesc, vei descoperi o placere in a lua o mica pauza pe o banca nemteasca. Iti poti termina plimbarile in Orasul Vechi (adiacent partii de jos a orasului) care a fost transformat intr-un mare mall pietonal in aer liber, cu restaurante, cluburi si magazine.
Cea mai surprinzatoare informatie pe care am aflat-o in aceasta calatorie a mea: Dusseldorf gazduieste cea mai mare populatie japoneza din Europa, impreuna cu restaurante si magazine japoneze excelente, si un templu budist. In zona, se afla mai multe castele si biserici vechi, care pot fi vizitate in excursii de o zi.
In Dusseldorf, toate drumurile duc spre „Altstadt" sau Orasul Vechi, considerat a fi „cea mai lunga tejghea de bar din lume". Aici se gasesc peste 220 de baruri si restaurante, iar alegerea unuia sau altuia nu este deloc usoara, intrucat exista o diversitate majora pentru toate gusturile.
Orasul Vechi nu inseamna doar baruri si restaurante. Exista un loc cu un parfum special, a carui traditie se pastreaza intacta inca din 1482. Acesta este Karlsplatz, un loc devenit de-a lungul secolelor o adevarata „institutie". In Karlsplatz, de luni pana sambata inclusiv, exista o piata deschisa in care poate fi gasit orice, incepand de la flori, uleiuri, condimente, carne, peste, fructe si legume pana la obiecte de mobilier minimalist, colectii de cartii vechi, medalii si alte mici comori de epoca.

In Karlstadt pot fi vizitate Muzeul German al Ceramicii, Muzeul Filmului (Cinematografiei), Muzeul Oratului Düsseldorf, un teatru de marionete, dar si cateva din cele mai interesante magazine cu curiozitati Art Deco din care pot fi cumparate broderii manuale, antichitati de toate felurile si din diverse epoci, bijuterii si multe altele. Dupa o zi „plina" in Altstadt, cea mai buna solutie pentru o refacere imediata este un popas in Gelateria „PIA", de pe Strada Kasernenstr, la numarul 1, unde poate fi mancata cea mai buna inghetata din Düsseldorf. SEN-ZA-TIO-NA-LA! Este singurul cuvant pe care il pot exprima dupa aceasta experienta.
Sa atingem si punctul sensibil al doamnelor si domnisoarelor: Dusseldorf - destinatie de shopping perfecta. Probabil ca va veti intreba de ce o consider eu perfecta lunand in calcul si alte destinatii din aceasta lume recunoscute pentru un shopping bun.
Pai.... Sa vedem: incepeti ziua cu o plimbare prin Altstadt (despre care déjà am mentionat numai la capitolul de restaurant, baruri si localuri célèbre), unde vei gasi o varietate de magazine highstreet (cu preturi medii). Intrati în Mango, Esprit sau intr-un imens H&M (pe care le gasesti la tot pasul). Drumul continua spre Kaufhof, unde poti gasi aproape orice de la parfumuri si cosmetice, accesorii pentru animalele de companie, bijuterii, haine sau echipamente sportive. Chiar la intrare, poti admira la un mic raion bijuterii vintage (de unde nu m-am dezlipit timp de 1h), mici capodopere reconditionate, din metale scumpe si pietre pretioase. Daca deja ti s-a facut foame, la subsol este un magazin alimentar cu diferite delicatese sau, daca tii la silueta, poti gasi fructe proaspete apetisante, legume si lactate: SE SIMT CA LA ELE ACASA.
Peste drum de Kaufhof se afla un alt mare centru comercial: Schadow Arkaden, unde sunt marci pentru toate bugetele, de la un H&M pe 3 etaje, pana la magazine ce comercializeaza produse de designer. La iesire te poti opri pentru o cafea la o micuta si cocheta cafenea Starbucks. Poti sta linistit la aceasta cafenea pentru ca ei o considera ca pe orice local normal si simplu, unde sa te simti bine si unde nu vii pentru a-ti etala opulenta in materie de IT, ci pentru a te bucura de o raza de soare, alaturi de un ziar/revista foarte bun/buna. Din pacate, nu inteleg limba germana la un nivel avansat, insa pentru nemti, un ziar bun alaturi de o cafea imbietoare este secretul pentru o zi minunata.
La doar doi pasi de Schadow Arkaden, un impunator Peek&Clopenburg te asteapta cu portile larg deschise. Da, da, te vei simti ca in rai si vei petrece cca.5-6-7h acolo. Pe cateva etaje, magazinul ofera o selectie larga de haine si accesorii, atat pentru femei, cat si pentru barbati, de la brand-uri foarte cunoscute. In functie de ce vrei sa cumperi, etajele sunt specializate: casual, tineret, rochii de seara, costume pentru barbati etc. Dar adevaratele locuri de shopping de abia acum incep, Schadow Arkaden si Peek&Clopenburg fiind chiar la inceputul strazilor celebre din Dusseldorf. Nume celebre, genţi exorbitant de scumpe, tot ce iti poti dori se gaseste aici. O vizita pana la Seven's, cel mai nou mall din Dusseldorf, este binevenita. Ultimele etaje sunt destinate magazinului Saturn, un lant de magazine extrem de bine aprovizionat de electronice si electrocasnice, astfel încat aici poti vedea ultimele modele de camere video sau telefoane mobile.
DAR, trebuie sa tineti cont de faptul ca in toata Germania, duminica toate magazinele sunt inchise, asa ca daca doriti sa faceti cumparaturi va trebui sa va incadrati in celelalte 6 zile ale saptamanii pana la ora opt seara, ceea ce cred eu ca este suficient.
Ce mi-a placut iarasi foarte mult este faptul ca toata lumea vorbeste engleza. Nu e nevoie sa stii germana ca sa te poti descurca. Chiar daca in majoritatea locurilor turistice sunt placute in germane si cam atat, aproape toti locuitorii stiu macar un pic de engleza: de la soferul autobuzului pana la nenea care vine bilete pentru orice atractie turistica si la baruri situatia este aceeasi: gasesti si meniuri in engleza.

Inapoi pe pamant si in centru.... Asa as incheia calatoria prin Dusseldorf!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu