Pagini

Cluj Napoca- boem si fascinant



Incarcat de istorie, dar deopotriva promotor al unora dintre cele mai moderne idei si premiere romanesti si internationale, Cluj-Napoca este atestat de ceva timp ca fiind inima Transilvaniei, indeosebi prin cultura si arta pe care le afiseaza la tot pasul.
Orasul Cluj-Napoca a fost in permanenta un centru cultural-artistic si reprezinta o atractie turistica, atat datorita monumentelor apartinand trecutului istoric, cat si datorita bogatei activitati cultural-stiintifice favorizata de valori gazduite in muzee si biblioteci de rezonanta nationala, de existenta teatrelor dramatice si lirice, cu larga audienta si pe plan international si nu in ultimul rand de existenta Gradinii Botanice - un loc de notorietate europeana, in incinta careia se afla si un valoros muzeu botanic.
In momentul in care pasesti in oras, deja simti cum in atmosfera este un aer care iti inspira liniste, frumusete, gratie si foarte putina aglomeratie. Oamenii te intampina pe strada cu zambetul de buze chiar daca afara ploua, te ajuta in orice situatie si sunt dispusi sa iti ofere mai multe informatii decat poate ai nevoie. De la bun inceput, in orice oras ai pleca, intotdeauna iti faci griji legate de locurile de cazare. Aici nu este cazul. Orasul iti pune la dispoizitie o multitudine de tipuri de cazare: de la standardele locuri de cazare numite hoteluri pana la vile, pensiuni si apartamente unde esti intampinat de oameni calzi si blanzi care isi pun la dispozitie tot ce au mai bun.
Unde mancam? Nici un fel de problema! Pornind de la restaurante cu specific diferit (american, chinezesc, italienesc si nu in ultimul rand unguresc) pana la pizzerii, baruri, after hour, mancarea este caracterizata de 2 cuvinte: bun si ieftin! Sa nu uitam si de locurile care iti confera posibilitatea de a te distra si noaptea: celebrele baruri, ceainarii, terase, pub-uri si nelipsitele cluburi mici, cochete si cu bun gust si stil; si as mentiona doar cateva: Diesel, Kharma, Obsession, Vertigo. Poate putin prea aglomerate in unele perioade ale anului, insa este mai putin relevant atunci cand vei observa cu cata usurinta te imprietenesti cu oamenii din jurul tau, inclusiv cu barmanii de la care poti primi un cocktail din partea casei, pe motiv ca: "sa ramai cu o impresie frumoasa despre orasul Cluj-Napoca.
Si sa nu uitam de capitolul "shopping". Fantastice boutiquri pe care le gasesti pe cele mai istorice stradute ale orasului. Acestea sunt mici oaze de liniste si cheltuit banii in voie pentru ca ai si pe ce: cele mai frumoase, finute si cocheste accesorii si nu numai. Dar nu va ingrijorati, orasul este impaienjenit si de celebrele mall-uri care iti pun la dispozitie toata gama de brand-uri, magazine si nu numai.


Dar iata si obiectivele turistice datorita carora m-as intoarce oricand in Cluj:
- Cel mai cunoscut si mai interesant loc al orasului: Gradina Botanica, un loc pe care nu ar trebui sa il rateze nici un vizitator al Clujului si pe care oamenii locului il apreciaza pentru oaza de liniste si frumusete pe care o ofera. Gradina Botanica include un Muzeu Botanic, unde sunt expuse plante sau fragmente de plante conservate.

- Muzeul National de Arta Cluj- infiintat in 1951 in fostul Palat Banffy, din fondurile apartinand fostului Muzeu Ardelean si din donatiile provenite din „Pinacoteca Virgil Cioflec", muzeul detine un patrimoniu deosebit de valoros de arta romaneasca si europeana: pictura, grafica si arta decorativa (din secolele XV-XX).

- Casa Matei Corvin, Bastionul Croitorilor, Universitatea Babes-Bolyai, Biserica Calvaria Manastur (impresionanta atat prin constructia in sine cat si prin linistea pe care o ofera), Catedrala Ortodoxa, Sinagoga Neoloaga, Biserica Sf. Mihail, Muzeul de Etnografie, Muzeul de Farmacie, Muzeul National de Istorie al Transilvaniei, Teatrul National Cluj, Primaria (o cladire care impune respect si grandoare), Primul Institut de Cercetare Oncologic.

- Dealul Feleacului - locul care iti taie respiratia si care iti ofera posibilitatea de a vedea noaptea cele mai frumoase lumini ale orasului, iar ziua de iti putea odihni ochii cu minunata fauna.



Oras cu aer boem, linistit, curat - acesta este Cluj Napoca, un oras European din toate punctele de vedere, un oras al visurilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu